Orgel

orgel2
In 2005 heeft de Christusgemeente een nieuw ambachtelijk pijporgel in gebruik genomen. Het orgel is gebouwd door orgelbouwer Nagels naar een voorbeeld van het orgel in de dorpskerk te Störmthal (Sachsen, Duitsland). Dit barokorgel werd in 1722-23 gebouwd door Zacharias Hildebrandt en gekeurd door Johann Sebastian Bach, die ook de inhuldigingscantate voor dit orgel schreef.
De klankkleur van dit type orgels is zeer sprekend en het geheel levert een instrument op dat heel goed bij de kerkruimte en eredienst past.
De kast van het orgel is gebouwd door de Antwerpse meubelmaker Jan Van Herck. De roodbruine kast en de vormgeving past binnen het geheel van het interieur van de kerk. Op de kast is een Latijnse spreuk van de kerkvader Augustinus aangebracht: ‘Qui cantat bis orat’, dat wil zeggen: ‘Wie zingt, bidt twee keer (zo intens)’. Daarmee is ook iets gezegd over de waarde van de samenzang in een protestantse kerkdienst: al zingend bid je, lucht je je hart, uit je vreugde of zorg en krijgt je geloof stem en leven.


Het orgel heeft de volgende dispositie:

Manuaal C, D-d3
Holpijp 8
Quintadeen 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3 (B/D
Octaaf 2     (B/D
Terts 1 3/5  (B/D)
Quint 1 1/3
Sifflet 1   (B/D)
Mixtuur III

Pedaal: C, D-d1Subbas 16

Speelhulpen
Tremulant
Tiratutti voor plenum
B/D-deling: c-cis
Pedaalkoppel

 

Algemeen
– Toonhoogte: a1 = 438 Hz
– Winddruk:   ca. 70mm
– B/D = bas-discant deling: een register kan apart voor de onderste en bovenste manuaalhelft getrokken worden. Zo ontstaan meer registratie mogelijkheden.
– Stemming: 5 getemperde kwinten: C-G, G-D, D-A, A-E, H-Fis
– Mensuratie, windlade etc. naar het orgel van Zacharias Hildebrandt, dorpskerk te Störmthal(Sachsen), 1722-1723.


Beluister het orgel


(Willem Ceuleers speelt variaties over ‘Jeruzalem mijn vaderstad’)

Lees meer over het orgel >

Ook op ons youtubekanaal is ons orgel te beluisteren. Bekijk hier een opname van organist Dirk Jan Kloeze: